Jedná sa o prírodný produkt ekologického agrolesného systému v americkom štáte Washington.
Je dobre známe, že lesné čučoriedky majú niekoľkonásobne vyšší obsah biologicky aktívnych látok, oproti čučoriedkam pestovaným na plantáži.
Jedná sa o prírodný produkt ekologického agrolesného systému v americkom štáte Washington.
Je dobre známe, že lesné čučoriedky majú niekoľkonásobne vyšší obsah biologicky aktívnych látok, oproti čučoriedkam pestovaným na plantáži.
Čučoriedka Green Ways obsahuje celé šetrne vysušené plody čučoriedok (Vaccinium myrtillus).
Na sušenie suroviny sa používa špecifická technológia ventilovaného sušenia na konvejerovom páse. Na ňom sa v tenkej vrstve niekoľko hodín v „prievane“ sušia čerstvo zozbierané čučoriedky, a to v podobe celých bobúľ.
Mnohé cenné látky sa nachádzajú práve v šupke a tesne po ňou a cieľom je získať čo najviac výživovo hodnotný produkt. Teplota sušenia je do 35 stupňov Celzia a vysušené bobuľky sa nakoniec rozomelú na jemný prach. Ten obsahuje aj drobné zrniečka.
Vitamíny C, A, B2
Minerály a stopové prvky– mangán, horčík, železo, vápnik, sodík, draslík, fosfor, meď, chróm a zinok
Flavonoidy
Resveratrol
Antokianidy – sú najvýznamnejšie biologicky aktívne látky v lesných čučoriedkach. Patria medzi silné antioxidanty. Umelo pestované čučoriedky obsahujú menej ako štvrtinu antokyanínov.
Bio lesná čučoriedka sa môže využiť napríklad pri príprave koktejlov, smoothie, kaší či ako súčasť osviežujúcich nápojov.
Skvelo sa hodí najmä pre studenú kuchyňu, kde si zachová biologicky aktívne látky.
V kuchyni je vhodná i ako prírodné farbivo.