CHLORELLA PYRENOIDOSA
KONZERVA PLNÁ VITAMÍNOV

Chlorella pyrenoidosa je vynikajúcim zdrojom väčšiny potrebných vitamínov. V obsahu niektorých vitamínov priam vedie. Napr. „supermolekuly“ vitamínu B12 obsahuje viac než hovädzia pečeň či pivovarnícke kvasnice.

Ako sa vitamín B12 ocitol v chlorelle pyrenoidose? 

Chlorella pyrenoidosa Green Ways je pestovaná v čo najprirodzenejšom prostredí, bez umelých hnojív, pesticídov a genetických manipulácií. Pri pestovaní žije vo vyváženej synergii s ostatnými organizmami. A práve vďaka takto spolupracujúcim organizmom je bohatá na vitamín B12 a i vitamín K2, ktoré si inak sama vytvoriť nevie.

Význam vitamínu K2

  • Stará sa o distribúciu vápniku, je kľúčový pre vývoj kostí a zubov
  • Zasahuje do mentálnych funkcií, rozmnožovania a metabolizmu cievnej steny
  • Ak telu chýba vitamín K2, vápnik sa ukladá na nesprávne miesta (do cievnych stien)
  • Jeho nedostatok môže spôsobiť zápal, na ktorý telo reaguje zvýšením cholesterolu 
  • Pri jeho nedostatku nám hrozí osteoporóza, bolesť pri pohybe, únava, zvýšená kazovosť zubov, či ťažkosti s trávením
  • V prípade vegetariánov a vegánov 45 ks chlorelly dopĺňa dennú odporúčanú dávku vitamínu B12 a K2.

Význam vitamínu B12

  • Zlepšuje koncentráciu, pamäť a znižuje riziko srdcovocievnych chorôb
  • Jeho nedostatok sa prejavuje anémiou, stratou svalovej koordinácie, trasením alebo mravenčením v končatinách, zhoršením duševnej výkonnosti.

Je bohatá i na ďalšie vitamíny skupiny BB1, B2, B3, B5, B6, B8 – tým zvyšuje odolnosť voči stresu 

Obsahuje i:

- vitamín C – podporuje imunitu a vstrebávanie živín, reguluje hladinu cholesterolu 
- vitamín E – nevyhnutný pre reprodukčné zdravie, prevencia rakoviny, lepšie využitie kyslíku
- vitamín H (biotín) – nevyhnutný pre zdravie kože, vlasov a kĺbov

Obsahuje molekuly mladosti – antioxidanty
Vitamín C – 17x viac ako pomaranč
Beta karotén – je prekurzorom vitamínu A, má ho 10 x viac než karotka

Moderná teória vidí príčinu starnutia v pôsobení „voľných radikálov“. 

Vitamíny = antioxidanty:
Antioxidanty ich vražedné, kaskádovité pôsobenie zastavujú. Znižujú množstvo bunkového odpadu, čím proces starnutia spomaľujú.
Antioxidanty „odpad“ neupratujú, ale bránia jeho vzniku. Tým čistia a omladzujú organizmus na molekulárnej úrovni.

CHLORELLA PYRENOIDOSA
AMINOKYSELINY

Chlorella pyrenoidosa znamená veľmi bohatý zdroj aminokyselín – tvoria okolo 60 % jej hmotnosti.

Pre porovnanie hovädzie mäso obsahuje len 22 % bielkovínNaviac obsahuje prevažne jednoduché aminokyseliny či peptidy s krátkym reťazcom, ktoré sú pre organizmus ďaleko ľahšie stráviteľné. 

Živočíšne bielkoviny sú totiž tvorené dlhým reťazcom, ktorý musí telo najprv rozložiť na jednotlivé aminokyseliny, vstrebať ich v tenkom čreve a až potom z nich vytvoriť vlastný proteín.

V bielkovinách, ktoré tvoria stavebnú hmotu nášho tela, nájdeme celkom 20 rôznych druhov aminokyselín. Z nich 19 obsahuje chlorella pyrenoidosa. A je  8 esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nevie vytvoriť a musí ich prijímať v potrave.

V chlorelle nachádzame esenciálne aminokyseliny v nasledujúcich pomeroch (uvedené pomery sú orientačné):

Fenylalanin (2,8%) – potrebný na syntézu thyroxinu, reguluje metabolizmus
Isolucin (2,3%) – nutný pre optimálny bunkový rast, rozvoj inteligencie
Leucin (4,7%) – stimuluje mozgové funkcie, práca svalov
Lysin (3,1%) – ovplyvňuje krvný obeh, tvorba protilátok v krvi
Methionin (3,1%) – proti stresový faktor, metabolizmus tukov, zdravie pečene
Threonin (2,4%) – nevyhnutný pre tvorbu kolagénu
Tryptofan (0,5%) – podporuje emočnú stabilitu, zdravie nervovej sústavy
Valin (3,2%) – stimuluje činnosť mozgu, svalovú koordináciu

Vybrané neesenciálne:

Alanin (4,3%) – posilňuje bunečné steny
Arginin (3,3%) – podporuje reprodukčné zdravie
Glycin (3,1%) – využitie kyslíku v bunkách
Histidin (1,1%) – prevencia v poruchách sluchu (i esenciálna)
Kyselina aspartamová (4,7%) – premena sacharidov na energiu
Kyselina glutamová (5,8%) – zdroj energie pre bunky mozgu, ovplyňuje mentálny vývoj
Prolin (2,5%) -  dôležitá pre činnosť mozgu
Serin (2,0%) – ochrana tukových obalov nervových buniek

CHLORELLA PYRENOIDOSA
MINERÁLY A STOPOVÉ PRVKY

Riasy sú na minerály bohatšie než suchozemské rastliny. Väčšinou sú v organickej forme, ktorá je optimálna pre ich vstrebávanie. Chlorella obsahuje 20x viac železa než špenát. Vďaka nemu, vitamínom B, C a chlorofylu bojuje s anémiou (chudokrvnosťou).

Vápniku má 11x viac než kravské mlieko!
Na správna vstrebávanie vápniku je dôležitý i správny pomer 1:1:1 vápnik, sodík, horčík. Vitamín K2, vitamín D, vitamín C. Všetky sú obsiahnuté v chlorelle pyrenoidose.

Horčík – podporuje nervovú a svalovú činnosť, je nevyhnutný na premenu cukrov na energiu
Mangán – podporuje pamäť a metabolizmus, a tiež hormonálnu rovnováhu v tele
Fosfor – dôležitý pre pevnosť zubov a kostí, a pre metabolizmus živín
Draslík – metabolizmus cukrov, odstraňovanie odpadov z tela, stimuluje duševnú činnosť, rovnováha tekutín v tele
Jód – metabolizmus energie
Meď – napomáha vstrebávaniu železa
Selén – chráni telo pred predčasným starnutím
Zinok– kľúčový pre sexualitu a rozmnožovanie, má antioxidačné účinky
Železo – nevyhnutný na prenos kyslíku krvou
Sodík – dôležitý pre prenos nervových impulzov, prácu svalov, a rovnováhu tekutín
Vápnik – nutný pre výstavbu kostí a zubov, normalizuje nervové a svalové funkcie

Minerály z chlorelly sa organicky viažu a sú maximálne využiteľné.
Minerály izolujú ťažké kovy z organizmu.
Minerály pomáhajú bunkám prijať vodu a tým umožňujú vyplaviť toxíny. 
Pri dostatku minerálov sa jedovaté látky do organizmu horšie zabudujú.

PREBIOTICKÉ VLASTNOSTI CHLORELLY PYRENOIDOSY

Chlorella pyrenoidosa je historicky organizmom s minimálnymi mutáciami, obrovskou genetickou stabilitou a s úžasnými rozmnožovacími schopnosťami. Chlorella pyrenoidosa je sladkovodnou riasou, ktorá nepozná proces starnutia a umierania. Pozná  len tri životné štádiá „mladosť, dospelosť a materstvo“, nie však starobu.

Je smaragdovou konzervou naplnenou vitálnymi látkami. Jej veľkosť je podobná červenej krvinke.
Slová českého odborníka na výživu Jiřího Šnajdra ju charakterizujú takto: „chlorella je najvyššou formou ošetrenia organizmu potravou“ ....
Chlorella pyrenoidosa obsahuje „niečo“, čo v iných potravinách nenájdeme!

Dr. Fudžimaki z Japonska izoloval substanciu nazvanú CGF (Chlorellas Growth Factorchlorellový rastový faktor). Je to vitalizujúca zložka nachádzajúca sa iba v chlorelle.

Ide o prvky a zlúčeniny nachádzajúce sa v bunkovom jadre chlorelly, konkrétne sa jedná o tieto látky:

Peptidy
Proteiny
Nukleové kyseliny – DNA i RNA
Polysacharidy
Beta glukány
Síru a mangán v unikátnych vzájomných pomeroch

Práve nukleové kyseliny DNA a RNA sú dôležité pre syntézu bielkovín a preto podporujú správne  rozmnožovanie a rast buniek. Taktiež ich nedostatok v tele je zodpovedný za predčasné starnutie.

Strava bohatá na nukleové kyseliny podporuje dlhovekosť. Pomáhajú chrániť bunky pred degeneráciou a podporujú 4x rýchlejšie rast správnej črevnej mikroflóry.

Chlorella obsahuje 17x viac RNA než sardinky.

CGF nie len podporuje správnu tvorbu nových buniek, ale pomáha opravovať i bunky poničené.

CGF urýchľuje množenie prospešnej črevnej mikroflóry a zlepšuje tým vstrebávanie živín cez črevnú stenu.

CGF – rastový faktor si chlorella v prvom rade vytvorila pre seba, ako zdroj výživy. A tak ako CGF vyživuje samotnú bunku chlorelly, dokáže vyživiť i bunky ľudské. Zlepšuje fungovanie imunitného systému a má priaznivý vplyv na celkovú energiu tela.

ČO SÚ PHEOPHORBIDY (feoforbidy)

Nikdy nekupujte prípravky, ktoré množstvo tejto látky neuvádzajú!!! Chlorella okrem chlorofylu vždy obsahuje pheophorbidy – to je Derivát chlorofylu. Ten môže vo veľkom množstve alergizovať – konkrétne zvyšovať fotosenzitivitu – citlivosť na svetlo.

Pri chlorelle Green Ways by spotrebiteľ musel skonzumovať takmer 20 kg denne, aby sa jeho fotosenzitivita výrazne zvýšila.

Chlorella Green Ways vďaka metóde spracovania (STEAM) a kvalitnej surovine obsahuje tejto látky minimálne množstvo. Spoločnosť Green Ways je natoľko seriózna, že vo svojich materiáloch tieto látky uvádza. Neuvedenie obsahu tejto látky, signalizuje nedôslednosť, neprofesionalitu. Súčasná Bio Chlorella Green Ways obsahuje feoforbidy ďaleko pod povolenou normou 20 mg/100 g. Ich hladina sa pohybuje od 9,8 do 11,7 mg/100 g. Je to hodnota ďaleko pod povolenou hranicou!

ČO ZNAMENÁ METÓDA STEAM?

Takto sa nazýva metóda, ktorou sa spracováva chlorella pyrenoidosa Green Ways. Pre vstrebatelnosť živín je pri chlorelle dôležitá DEZINTEGRÁCIA BUNKOVEJ STENY chlorelly.

Metódy, ktoré sa na dezintegráciu bunkovej steny chlorelly používajú sú:

ENZYMATICKÉ - kedy dôjde ku zoslabeniu bunkového povrchu a zvýši sa dostupnosť užitočných látok z chlorelly. 

MECHANICKÉ, napríklad použitím sklenených guličiek. To vedie k dobrému rozbitiu bunkových stien chlorelly, ale zároveň dochádza k nežiaducemu vyliatiu bunkového jadra. A pokiaľ sú nekvalitné sklenené guličky, dochádza ku kontaminácii chlorelly ťažkými kovmi.

MRAZOVÉ SUŠENIE -  tzv. LYOFILIZÁCIA. Jej nevýhodou je menšia miera znášanlivosti – alergizácia.

ROZPRAŠOVACIE SUŠENIE = metóda STEAM – je efektívnou metódou sušenia a zároveň narušenia bunkových stien. Pri správnom pomere teplôt a tlaku dôjde ku odvareniu vody a k vytvoreniu trhlín na stenách rias. Dodávateľ suroviny Green Ways používa práve túto metódu STEAM.

Taiwanchlorella má najväčší kvalitatívny štandard spracovania chlorelly pod označením STEAM. 

STEAM znamená  v preklade para.

V špeciálnom výparníku dochádza za určitého tlaku a teploty k okamžikovému odpareniu – vysušeniu a zároveň k nadtrhnutiu bunkových stien chlorelly.
Pod mikroskopom možno vidieť zhluky celých buniek s potrhanými stenami a zachovaným obsahom chlorellovej bunky.
Stráviteľnosť sa meria vložením buniek do tráviaceho roztoku a pri zahriati na telesnú teplotu za pretrepávania sa meria množstvo látok, ktoré sa z chlorelly uvoľní. 
Green Ways uvádza iba hodnoty nezávislých laboratórií – cca 80 % strávitelnosť.
Existujú metódy zvyšujúce stráviteľnosť až na 85 %, ale iba za cenu poničenia bunečného jadra a zníženia nutričných hodnôt.
Green Ways ponúka produkt s najlepším pomerom kvality spracovania a využiteľnosti živín.